Już prawie miliard złotych wydajemy rocznie na lody
Lody o smaku dymu z cygara? Na taki deser miał ochotę klient Pole Sud - małej lodziarni w Aude we Francji. Jego życzenia nie udało się zrealizować, ale z przyrządzeniem sorbetu o smaku trawy firma nie miała już problemu. Przysmak powstał z najbardziej aromatycznych gatunków trawy, którą wielokrotnie myto i wyparzano, by uzyskać mocny wyrazisty zapach. Pole Sud oferuje 1200 smaków lodów. Z usług lodziarni korzysta 7 tys. francuskich szefów restauracji. To głównie oni wychodzą z pomysłami kolejnych kompozycji, na przykład sorbetu buraczanego, który miał być dodatkiem do wątróbki. Dumą zakładu są lody o smaku ostryg. Powodzeniem cieszą się też te o smaku musztardowym i sera Roquefort. - Dwadzieścia lat temu takie lody uznano by za coś idiotycznego. Dziś nikogo nie dziwią - mówi Ludovic Enem, paryski restaurator, który wymyślił kilka smaków Pole Sud.
Mozart w pucharku
Na targach lodów w Birmingham można było skosztować lodów warzywnych - o smaku brokułów, kapusty i groszku. Z kolei podczas targów w Rimini zaprezentowano następcę melby, wymyślonej w XIX wieku przez AugusteŐa Escoffiera, nazywanego "cesarzem wśród kucharzy". Połączenie lodów waniliowych, brzoskwiń i soku malinowego powstało na cześć australijskiej śpiewaczki Nelly Melby. W Rimini zademonstrowano deser Mozart, stworzony z okazji 250. rocznicy urodzin kompozytora. Reklamowano go jako "symfonię smaków" skomponowaną z czekolady, marcepanu i pistacji.
Badania przeprowadzone w tym roku przez firmy dystrybuujące składniki lodów w naszym kraju pokazały, że Polacy chętnie zjedliby lody o smaku szarlotki, tiramisu czy oranżady. Dwa pierwsze są już dostępne w ofercie Algidy, a nad sorbetem o smaku oranżady trwają prace. Wśród tegorocznych nowości w Polsce jest papryczka chilli. Firma Nestlé ma w ofercie Black Flame - lody waniliowe, mające czarny kolor i kształt płomienia, a ich wnętrze wypełnia chilli. Przebojem jest też Sherry Sherry - lody czekoladowe z kawałkami słodkich i kwaskowatych kawałków wiśni. Dla dzieci firma Pregel Polska przygotowała deser Angeloblue: jasnoniebieskie lody z dodatkiem kolorowych cukierków. Firma Arlekino podsuwa z kolei najmłodszym lody magiczne - fioletowe, ozdabiane żółtymi gwiazdkami z cukru.
Polskie śmietankowe
Podczas gdy my tęsknimy za lodami o smaku tiramisu, obcokrajowcy zazdroszczą nam śmietankowych. Badania TNS OBOP pokazały, że ponad połowa Niemców i jedna trzecia Brytyjczyków chce, by lody śmietankowe takie jak w Polsce były dostępne również w ich krajach. - Polskie lody są lepsze od przereklamowanych włoskich, robionych z proszku i będących lodowym odpowiednikiem zupki instant. Klienci mają już dość substytutów i chemii. Chcą jeść prawdziwe lody - twierdzi Zbigniew Grycan, znany producent lodów.
Lody to ulubiony deser Polaków - 30 proc. badanych przez CBOS wymieniło je jako coś, co najchętniej zjedliby na zakończenie posiłku. Z danych firmy AC Nielsen wynika, że na lody wydajemy rocznie prawie 830 mln zł.
Lody na zdrowie
Na świecie co roku sprzedaje się 20 mld litrów lodów za ponad 50 mld dolarów. Teraz mają one nie tylko dobrze smakować, ale też przynosić korzyści zdrowotne. - Do lodów dodaje się świeże owoce, witaminy i zieloną herbatę, która zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i hamuje starzenie się komórek - podkreśla Elżbieta Polak z Centralnego Laboratorium Chłodnictwa w Łodzi. Współczesne lody zawierają też błonnik poprawiający perystaltykę jelit i przemianę materii. Lody mogą mieć działanie podobne do red bulla - dzięki kofeinie, guarynie, taurynie i L-karnitynie. Dwa ostatnie składniki nie tylko dodają energii - tauryna obniża poziom cholesterolu, a L-karnityna spala tłuszcz. Składnikiem, który równieź sprawia, że lody przestają być zagrożeniem dla smukłej sylwetki, jest wapń. Zawierają go lody produkowane na bazie mleka, ale można go dodać także do sorbetów.
Mozart w pucharku
Na targach lodów w Birmingham można było skosztować lodów warzywnych - o smaku brokułów, kapusty i groszku. Z kolei podczas targów w Rimini zaprezentowano następcę melby, wymyślonej w XIX wieku przez AugusteŐa Escoffiera, nazywanego "cesarzem wśród kucharzy". Połączenie lodów waniliowych, brzoskwiń i soku malinowego powstało na cześć australijskiej śpiewaczki Nelly Melby. W Rimini zademonstrowano deser Mozart, stworzony z okazji 250. rocznicy urodzin kompozytora. Reklamowano go jako "symfonię smaków" skomponowaną z czekolady, marcepanu i pistacji.
Badania przeprowadzone w tym roku przez firmy dystrybuujące składniki lodów w naszym kraju pokazały, że Polacy chętnie zjedliby lody o smaku szarlotki, tiramisu czy oranżady. Dwa pierwsze są już dostępne w ofercie Algidy, a nad sorbetem o smaku oranżady trwają prace. Wśród tegorocznych nowości w Polsce jest papryczka chilli. Firma Nestlé ma w ofercie Black Flame - lody waniliowe, mające czarny kolor i kształt płomienia, a ich wnętrze wypełnia chilli. Przebojem jest też Sherry Sherry - lody czekoladowe z kawałkami słodkich i kwaskowatych kawałków wiśni. Dla dzieci firma Pregel Polska przygotowała deser Angeloblue: jasnoniebieskie lody z dodatkiem kolorowych cukierków. Firma Arlekino podsuwa z kolei najmłodszym lody magiczne - fioletowe, ozdabiane żółtymi gwiazdkami z cukru.
Polskie śmietankowe
Podczas gdy my tęsknimy za lodami o smaku tiramisu, obcokrajowcy zazdroszczą nam śmietankowych. Badania TNS OBOP pokazały, że ponad połowa Niemców i jedna trzecia Brytyjczyków chce, by lody śmietankowe takie jak w Polsce były dostępne również w ich krajach. - Polskie lody są lepsze od przereklamowanych włoskich, robionych z proszku i będących lodowym odpowiednikiem zupki instant. Klienci mają już dość substytutów i chemii. Chcą jeść prawdziwe lody - twierdzi Zbigniew Grycan, znany producent lodów.
Lody to ulubiony deser Polaków - 30 proc. badanych przez CBOS wymieniło je jako coś, co najchętniej zjedliby na zakończenie posiłku. Z danych firmy AC Nielsen wynika, że na lody wydajemy rocznie prawie 830 mln zł.
Lody na zdrowie
Na świecie co roku sprzedaje się 20 mld litrów lodów za ponad 50 mld dolarów. Teraz mają one nie tylko dobrze smakować, ale też przynosić korzyści zdrowotne. - Do lodów dodaje się świeże owoce, witaminy i zieloną herbatę, która zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i hamuje starzenie się komórek - podkreśla Elżbieta Polak z Centralnego Laboratorium Chłodnictwa w Łodzi. Współczesne lody zawierają też błonnik poprawiający perystaltykę jelit i przemianę materii. Lody mogą mieć działanie podobne do red bulla - dzięki kofeinie, guarynie, taurynie i L-karnitynie. Dwa ostatnie składniki nie tylko dodają energii - tauryna obniża poziom cholesterolu, a L-karnityna spala tłuszcz. Składnikiem, który równieź sprawia, że lody przestają być zagrożeniem dla smukłej sylwetki, jest wapń. Zawierają go lody produkowane na bazie mleka, ale można go dodać także do sorbetów.
PRZYSMAK NERONA |
---|
Lody wynaleziono w Chinach 5 tys. lat temu. Mało przypominały one te, które dzisiaj spożywamy - była to mieszanina śniegu albo rozkruszonego lodu i owoców. Lody były też znane w starożytnej Grecji (Hipokrates zalecał je swoim pacjentom jako danie poprawiające samopoczucie) i w Rzymie. Podobno Neron lubił je tak bardzo, że kazał swoim niewolnikom stworzyć łańcuch ciągnący się od apenińskich szczytów do cesarskiej kuchni, by z rąk do rąk podawali sobie śnieg, który potem mieszano z wodą różaną, miodem i owocami. Wiedza o lodach nie przetrwała do średniowiecza. Recepturę na ten przysmak przywiózł na Stary Kontynent z Chin Marco Polo. Dzięki temu Włochy stały się europejskim centrum lodziarstwa. Włosi wzbogacili je o mleko, śmietanę i jajka. Do Francji lody dotarły natomiast dzięki Katarzynie Medycejskiej poślubionej przez Henryka II. Zostały jednak docenione dopiero 100 lat później przez Ludwika XIV, który pozwolił Włochowi Francescowi Procopio Dei Coltelliemu otworzyć pierwszą lodziarnię w Paryżu. To zapoczątkowało lodową ekspansję na świecie. W Polsce lody są znane od czasów saskich - informacje o nich można znaleźć w "Opisie obyczajów" Jędrzeja Kitowicza. Początek przemysłowej produkcji lodów na świecie przypada na 1876 r. Niemiecki fizyk Carl von Linde wprowadził wtedy na amerykański rynek pierwszą maszynę chłodniczą. |
Więcej możesz przeczytać w 33/34/2006 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.