Ani lekki, ani dietetyczny przysmak Podlasia
Elżbieta Tomczyk-Miczka
Tak się składa, że nazwy tego dania kojarzą się z ciężką artylerią i lotnictwem. Mowa tu o kartaczach, zwanych inaczej cepelinami. Pierwsze to pociski artyleryjskie używane od XVI do XVIII w. Drugie, zeppeliny, które pojawiły się na niebie w początku XX w., to statki powietrzne, sterowce napędzane silnikiem spalinowym. Co je łączy? Ich wspólną cechą jest cylindryczny owalny kształt, który odnajdujemy również w kluchach z pogranicza polsko-litewskiego.
Więcej możesz przeczytać w 13/2019 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.