Wino długowieczności
Czerwone wino wydłuża życie. Te właściwości zawdzięcza polifenolowi o nazwie resweratol - twierdzą uczeni z Harvard Medical School. Eksperymenty na drożdżach dowiodły, że substancja ta uaktywnia enzym SIR2 wpływający na długość życia. Aktywację tego samego enzymu powoduje też dieta niskokaloryczna
- od lat 70. wiadomo, że stosujące ją osoby żyją dłużej. Zdaniem Amerykanów, odkrycie pozwoli wyjaśnić niektóre uniwersalne mechanizmy biologiczne wpływające na długowieczność. Wcześniejsze badania sugerowały, że polifenole (np. resweratol) mogą chronić przed miażdżycą i zawałem serca. (PG)
Marsjańska lodówka
Na Czerwonej Planecie zawsze panował mróz i raczej nie było tam życia - sugeruje analiza najnowszych danych przesłanych przez sondę Mars Global Surveyor. Wątpliwe zatem, czy Mars kiedykolwiek był ciepłą, pokrytą oceanami planetą - twierdzą naukowcy z Arizona State University. Sonda odnalazła na powierzchni Marsa jedynie ślady węgla, minerału, który powinien występować w wielkich ilościach, jeśliby na danym obszarze istniało morze. Według prof. Philipa Christensena, Mars zawsze był pokryty lodem, węgiel wytrącił się zaś ze znajdującego się w atmosferze dwutlenku węgla. Niektórzy badacze uważają, że mikroorganizmy mogą bytować w pokrywie lodowej Czerwonej Planety. (AB)
Banany na wierzbie
Globalne ocieplenie może spowodować, że w rolnictwie po obu stronach Atlantyku, w tym w Polsce, zajdą znaczne zmiany - prognozują eksperci Unii Europejskiej. Rezultatem tegorocznej suszy były duże straty w produkcji rolnej na południu Europy. Dzięki ociepleniu możliwe stało się zwiększenie plonów w północnej części kontynentu. Amerykańscy badacze przewidują, że wahania klimatu nastąpią również w USA. Przypuszczalnie na wschodnim i zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych będą większe niż dotychczas opady, a środkowe stany zaczną odczuwać niedostatek wody. Nie ma jednak pewności, czy powodem tego rodzaju zmian jest tzw. efekt cieplarniany, czy są one jedynie objawem naturalnych zmian klimatu. (AB)
Człowiek Pawłowa
Ludzie, podobnie jak psy, mogą odczuwać łaknienie jako reakcję na abstrakcyjne znaki. Dowiodły tego badania przeprowadzone przez naukowców z University College London. Przed stu laty rosyjski fizjolog Iwan Pawłow po serii doświadczeń doprowadził do tego, że psom ciekła ślina na dźwięk dzwonka, zaś zespół Jaya Gottfrieda za pomocą treningu sprawił, że trzynastu smakoszy lodów waniliowych i masła orzechowego nabierało ochoty na ulubione potrawy, kiedy pokazywano im grafiki komputerowe. Najpierw uczestniczący w eksperymencie kilkakrotnie oglądali na ekranie przez osiem minut te same grafiki, jednocześnie wdychając zapach lodów lub masła orzechowego. Po pewnym czasie, nawet gdy nie czuli już aromatu przysmaków, pod wpływem obrazów komputerowych uaktywniały się te same obszary ich mózgów co podczas reakcji na widok i zapach potraw. (AB)
Czerwone wino wydłuża życie. Te właściwości zawdzięcza polifenolowi o nazwie resweratol - twierdzą uczeni z Harvard Medical School. Eksperymenty na drożdżach dowiodły, że substancja ta uaktywnia enzym SIR2 wpływający na długość życia. Aktywację tego samego enzymu powoduje też dieta niskokaloryczna
- od lat 70. wiadomo, że stosujące ją osoby żyją dłużej. Zdaniem Amerykanów, odkrycie pozwoli wyjaśnić niektóre uniwersalne mechanizmy biologiczne wpływające na długowieczność. Wcześniejsze badania sugerowały, że polifenole (np. resweratol) mogą chronić przed miażdżycą i zawałem serca. (PG)
Marsjańska lodówka
Na Czerwonej Planecie zawsze panował mróz i raczej nie było tam życia - sugeruje analiza najnowszych danych przesłanych przez sondę Mars Global Surveyor. Wątpliwe zatem, czy Mars kiedykolwiek był ciepłą, pokrytą oceanami planetą - twierdzą naukowcy z Arizona State University. Sonda odnalazła na powierzchni Marsa jedynie ślady węgla, minerału, który powinien występować w wielkich ilościach, jeśliby na danym obszarze istniało morze. Według prof. Philipa Christensena, Mars zawsze był pokryty lodem, węgiel wytrącił się zaś ze znajdującego się w atmosferze dwutlenku węgla. Niektórzy badacze uważają, że mikroorganizmy mogą bytować w pokrywie lodowej Czerwonej Planety. (AB)
Banany na wierzbie
Globalne ocieplenie może spowodować, że w rolnictwie po obu stronach Atlantyku, w tym w Polsce, zajdą znaczne zmiany - prognozują eksperci Unii Europejskiej. Rezultatem tegorocznej suszy były duże straty w produkcji rolnej na południu Europy. Dzięki ociepleniu możliwe stało się zwiększenie plonów w północnej części kontynentu. Amerykańscy badacze przewidują, że wahania klimatu nastąpią również w USA. Przypuszczalnie na wschodnim i zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych będą większe niż dotychczas opady, a środkowe stany zaczną odczuwać niedostatek wody. Nie ma jednak pewności, czy powodem tego rodzaju zmian jest tzw. efekt cieplarniany, czy są one jedynie objawem naturalnych zmian klimatu. (AB)
Człowiek Pawłowa
Ludzie, podobnie jak psy, mogą odczuwać łaknienie jako reakcję na abstrakcyjne znaki. Dowiodły tego badania przeprowadzone przez naukowców z University College London. Przed stu laty rosyjski fizjolog Iwan Pawłow po serii doświadczeń doprowadził do tego, że psom ciekła ślina na dźwięk dzwonka, zaś zespół Jaya Gottfrieda za pomocą treningu sprawił, że trzynastu smakoszy lodów waniliowych i masła orzechowego nabierało ochoty na ulubione potrawy, kiedy pokazywano im grafiki komputerowe. Najpierw uczestniczący w eksperymencie kilkakrotnie oglądali na ekranie przez osiem minut te same grafiki, jednocześnie wdychając zapach lodów lub masła orzechowego. Po pewnym czasie, nawet gdy nie czuli już aromatu przysmaków, pod wpływem obrazów komputerowych uaktywniały się te same obszary ich mózgów co podczas reakcji na widok i zapach potraw. (AB)
Więcej możesz przeczytać w 36/2003 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.