Odchudzające grejpfruty
Grejpfruty pomagają w odchudzaniu i zapobiegają rozwojowi cukrzycy - twierdzą naukowcy ze Scripps Clinic w San Diego. Podczas dwunastu tygodni zespół kierowany przez dr. Kena Fujiokę monitorował wagę i metabolizm u setki otyłych pacjentów obojga płci. W grupie badanych, którzy spożywali połówkę grejpfruta do każdego posiłku, zaobserwowano w tym czasie średni spadek wagi ciała o 1,6 kg (rekordziści schudli nawet o 4,4 kg!). W grupie osób, które nie jadły grejpfrutów, spadek wagi był minimalny - zaledwie około 0,2 kg. Regularne spożywanie bogatych w witaminy grejpfrutów obniża również poziom insuliny i glukozy, co zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.
(AB)
Tłuszcz przeciwzapalny
Komórki tłuszczowe są częścią naszego układu odpornościowego - twierdzą uczeni z amerykańskiego Purdue University, którzy odkryli, że biorą one udział w reakcjach zapalnych, wydzielając w odpowiedzi na infekcję bakteryjną tzw. cytokiny. "Duża liczba komórek tłuszczowych jest korzystna dla organizmu, o ile nie są one przeładowane tłuszczem, bo wtedy przestają pełnić swoje funkcje immunologiczne" - twierdzi prof. Michael Spurlock. Wiadomo też, że "przekarmiona" komórka tłuszczowa przestaje prawidłowo reagować na insulinę, co prowadzi do cukrzycy typu II. Naukowcy mają nadzieję, że ich badania doprowadzą do stworzenia nowych leków na cukrzycę i raka.
(JAS)
Rakotwórcze badania
Zbyt częste poddawanie się badaniom rentgenowskim oraz tomografii komputerowej zwiększa ryzyko zachorowania na raka - wynika z najnowszych badań opublikowanych przez "Lancet". W Polsce takie ryzyko nie jest na razie duże - z tego powodu dochodzi do powstania 291 przypadków raka rocznie (0,6 proc. wszystkich nowotworów). W Japonii napromieniowanie podczas radiologicznych badań diagnostycznych jest przyczyną 3,2 proc. przypadków raka, w Niemczech 1,5 proc. W USA w ostatnich 20 latach liczba powodowanych takimi badaniami przypadków nowotworów zwiększyła się prawie dwukrotnie - do 0,9 proc.
(PG)
Nowa zimna materia
W laboratoriach University of Colorado powstała nowa forma materii, zwana kondensatem fermionowym. Jest to gaz składający się z atomów potasu schłodzonych do temperatury bliskiej zeru absolutnemu i poddanych działaniu silnego pola magnetycznego. W takich warunkach atomy połączyły się w pary i zaczęły się zachowywać identycznie, a co najważniejsze - uzyskały właściwości nadprzewodzące - nie stawiają żadnego oporu prądowi elektrycznemu. Uczeni twierdzą, że dzięki tym badaniom możliwe będzie wynalezienie nadprzewodników działających w temperaturze pokojowej. Mogłyby one służyć do przesyłania energii bez strat oraz do produkcji supersilnych magnesów, stosowanych na przykład w rezonansie magnetycznym czy nowoczesnych pociągach. Na razie nadprzewodnictwo można osiągnąć w temperaturze minus 135°C. Za wyprodukowanie innego typu kondensatu, zwanego kondensatem Bosego-Einsteina, w 2001 r. przyznano Nagrodę Nobla.
(JAS)
Grejpfruty pomagają w odchudzaniu i zapobiegają rozwojowi cukrzycy - twierdzą naukowcy ze Scripps Clinic w San Diego. Podczas dwunastu tygodni zespół kierowany przez dr. Kena Fujiokę monitorował wagę i metabolizm u setki otyłych pacjentów obojga płci. W grupie badanych, którzy spożywali połówkę grejpfruta do każdego posiłku, zaobserwowano w tym czasie średni spadek wagi ciała o 1,6 kg (rekordziści schudli nawet o 4,4 kg!). W grupie osób, które nie jadły grejpfrutów, spadek wagi był minimalny - zaledwie około 0,2 kg. Regularne spożywanie bogatych w witaminy grejpfrutów obniża również poziom insuliny i glukozy, co zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.
(AB)
Tłuszcz przeciwzapalny
Komórki tłuszczowe są częścią naszego układu odpornościowego - twierdzą uczeni z amerykańskiego Purdue University, którzy odkryli, że biorą one udział w reakcjach zapalnych, wydzielając w odpowiedzi na infekcję bakteryjną tzw. cytokiny. "Duża liczba komórek tłuszczowych jest korzystna dla organizmu, o ile nie są one przeładowane tłuszczem, bo wtedy przestają pełnić swoje funkcje immunologiczne" - twierdzi prof. Michael Spurlock. Wiadomo też, że "przekarmiona" komórka tłuszczowa przestaje prawidłowo reagować na insulinę, co prowadzi do cukrzycy typu II. Naukowcy mają nadzieję, że ich badania doprowadzą do stworzenia nowych leków na cukrzycę i raka.
(JAS)
Rakotwórcze badania
Zbyt częste poddawanie się badaniom rentgenowskim oraz tomografii komputerowej zwiększa ryzyko zachorowania na raka - wynika z najnowszych badań opublikowanych przez "Lancet". W Polsce takie ryzyko nie jest na razie duże - z tego powodu dochodzi do powstania 291 przypadków raka rocznie (0,6 proc. wszystkich nowotworów). W Japonii napromieniowanie podczas radiologicznych badań diagnostycznych jest przyczyną 3,2 proc. przypadków raka, w Niemczech 1,5 proc. W USA w ostatnich 20 latach liczba powodowanych takimi badaniami przypadków nowotworów zwiększyła się prawie dwukrotnie - do 0,9 proc.
(PG)
Nowa zimna materia
W laboratoriach University of Colorado powstała nowa forma materii, zwana kondensatem fermionowym. Jest to gaz składający się z atomów potasu schłodzonych do temperatury bliskiej zeru absolutnemu i poddanych działaniu silnego pola magnetycznego. W takich warunkach atomy połączyły się w pary i zaczęły się zachowywać identycznie, a co najważniejsze - uzyskały właściwości nadprzewodzące - nie stawiają żadnego oporu prądowi elektrycznemu. Uczeni twierdzą, że dzięki tym badaniom możliwe będzie wynalezienie nadprzewodników działających w temperaturze pokojowej. Mogłyby one służyć do przesyłania energii bez strat oraz do produkcji supersilnych magnesów, stosowanych na przykład w rezonansie magnetycznym czy nowoczesnych pociągach. Na razie nadprzewodnictwo można osiągnąć w temperaturze minus 135°C. Za wyprodukowanie innego typu kondensatu, zwanego kondensatem Bosego-Einsteina, w 2001 r. przyznano Nagrodę Nobla.
(JAS)
Więcej możesz przeczytać w 7/2004 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.