Jedną z podstawowych informacji, które pojawiają się na butelkach, jest to, że piwo jest górnej lub dolnej fermentacji. Skąd się taka nazwa bierze? Uzasadnienie jest proste – chodzi o temperaturę warzenia piwa. Górna fermentacja, czyli w temperaturze od 18 do 25 stopni, sprzyja w większości piwom o bogatszym smaku i aromacie. Techniki warzenia mają oczywiście historyczne podłoże. W czasach, kiedy w browarach temperatura nie była kontrolowana – jak teraz – przez komputery, które dbają o to, by nie drgnęła nawet o 0,1 stopnia, piwa warzono też przez cały rok. Klimat w Europie pozwalał jednak na to, by warzyć je tak samo przez wszystkie miesiące, choć były kraje – jak Wielka Brytania i Irlandia, które stosowały niemal tylko i wyłącznie fermentację górną. Piwa górnej fermentacji nazywa się ale, dolnej lagerami.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.