Białe wino powstało dzięki przypadkowi sprzed 3 tys. lat - uważa dr Mandy Walker z CSIRO Plant Industry w Australii. Pierwotnie owoce winorośli dawały czerwony sok zabarwiany przez antocyjany. Produkcję tych substancji kontrolują geny WvMYBA1 i VvMYBA2. Oba geny musiały zostać wyłączone, by czerwone owoce stały się białe. Po przebadaniu 55 szczepów winorośli z różnych części świata badaczka doszła do wniosku, że wszystkie pochodzą od tej samej rośliny. Starożytny właściciel winnicy prawdopodobnie zauważył odmienne owoce i sprawdził, jakie wino można z nich uzyskać. Dzięki Bogu! (EN)
Więcej możesz przeczytać w 11/2007 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.