Polacy kupują rocznie kilkadziesiąt tysięcy automatów do pieczenia chleba. Nic dziwnego - domowy chleb jest często smaczniejszy i zdrowszy niż z piekarni, a upieczenie go w automacie ogranicza się do umieszczenia w maszynie odpowiednich składników. Inspiracją dla domowych piekarzy może być książka Mirjam Beile "Chleb własnego wypieku". Poradnik zawiera 120 przepisów na pieczywo z automatu - od chleba białego po takie specjały, jak chleb figowy, herbaciany, z suszonymi pomidorami czy modny ostatnio chleb orkiszowy. Beile nie zapomniała też o alergikach, którzy dzięki jej książce dowiedzą się, jak upiec pieczywo bezglutenowe. A ponieważ nie samym chlebem człowiek żyje, w poradniku nie zabrakło przepisów na pasty kanapkowe. "Chleb własnego wypieku" to poza tym kompendium wiedzy o wszystkim, co związane jest z pieczywem - o sposobach przedłużania trwałości, o rodzajach mąki, a nawet o znaczeniu chleba w polityce.
Mirjam Beile "Chleb własnego wypieku. Ponad 120 przepisów na chleb pieczony w automacie", Multico, Warszawa 2006
Mirjam Beile "Chleb własnego wypieku. Ponad 120 przepisów na chleb pieczony w automacie", Multico, Warszawa 2006
Więcej możesz przeczytać w 39/2006 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.