"Ci, którzy używają czekolady, cieszą się większą stałością zdrowia i mniej są podatni na różne drobne dolegliwości, które psują radość życia; zachowują przy tym niezmienną tuszę" - pisał Anthelme Brillat-Savarin w swojej słynnej "Fizjologii smaku". Dzisiejsi dietetycy nie są już takimi entuzjastami czekolady, ale nie powinno to nam przeszkadzać w wypróbowaniu przepisów z książki "Czekoladowy świat" (Dom Wydawniczy Bellona). Powstała ona w Wielkiej Brytanii, co niech nas nie zraża, bo kuchnia angielska już dawno przestała być synonimem złego smaku. Zresztą w "Czekoladowym świecie" znajdziemy nie tylko typowo angielskie muffinki, chlebowy pudding czy murzynka halloweenowego, ale też czekoladowy creme brulée, pain au chocolat (francuską bułeczkę z czekoladą podawaną na ciepło) czy tort szwarcwaldzki. Zaletą są przepisy okolicznościowe, np. walentynkowe ciasto w kształcie serca czy wielkanocne jajka w efektownych czapeczkach z czekolady.
Więcej możesz przeczytać w 42/2006 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.